Lilla Harrie Valskvarn

Story

Andreas Olsson, lantbrukare i Lilla Harrie

Andreas Olsson har 48 meter till kvarnen i Lilla Harrie. Fälten böljar runt hela byn. Gården är från 1922 och har arrenderats av familjen i fyra generationer. Redan på 70-talet körde hans pappa Bo traktor till kvarnen och levererade spannmål, med sin son vid sin sida. Nu har sonen tagit över gården, och idag är det hans barn som sitter bredvid och fingrar på spakarna.

Andreas ville bli bonde redan som liten. Han ville lära sig jorden och förstå hur den fungerar. Bo lärde honom tidigt att höstvetet måste gro och komma upp till en viss storlek för att klara vintern. Därför måste grödan sås i september/oktober när fuktigheten är rätt i marken. När våren kommer och ostanvinden sveper in över fälten vet de att den första torrperioden är på gång. Vissa fält har låg lerhalt och torkar tidigare än andra, därför måste de brukas först. 

För Andreas handlar det om att låta naturen ha sin gång. Och vara rädd om jorden. En misskött mark ger ingen skörd. Det är sunt bondförnuft. Han vill på ålderns höst kunna lämna marken till sina barn i samma skick som när han själv tog över den, om de väljer att gå i hans fotspår.

Namn: Andreas Olsson
Gård: Hila Farm i Lilla Harrie
Odlar: Höstvete, vårvete, råg, potatis, raps, betor    
Avstånd till kvarnen: 48 meter
Generationer lantbrukare i släkten: Fyra