Lilla Harrie Valskvarn

Story

Mårten Svensson, lantbrukare i Hjärup

Mårten Svensson var åtta år när han började köra traktor på fälten. Nu har han tagit över Coyetgården i Hjärup, där släkten varit lantbrukare i sex generationer. Det är ingen som vet vad marken här är värd. Den säljs aldrig, utan går i arv från generation till generation. 

Av sin pappa Per lärde han sig tidigt att lita på sitt omdöme och följa naturen. Det är lätt att bli stressad när grannarna redan har sått, men man måste vänta på rätt tillfälle så att fröet får bra jordkontakt. Jorden ska vara fuktig, men inte blöt. Och den får inte klumpa sig. Den leriga jorden förlåter inga fel, men ger goda skördar om man behandlar den väl. 

När hösten kommer vajar vetefälten runt gården. Axet böjer sig som i en bugning för jordbrukaren och berättar att det snart är moget för skörd. Mårten drar ett ax mellan händerna så att kärnorna lossnar. Försiktigt blåser han bort agnarna och biter i kärnan för att känna om det är tid att tröska. Precis som hans pappa gjort i alla tider. Och hans farfar innan dess.

Namn: Mårten Svensson
Gård: Coyetgården i Hjärup
Odlar: Höstvete, durumvete, korn, raps, ärtor, betor
Avstånd till kvarnen: 2,5 mil
Generationer lantbrukare i släkten: Sex