Lilla Harrie Valskvarn

Vi har malt mjöl sedan Gustav Vasa var kung

Vi har malt mjöl riktigt länge. Sedan 1509 faktiskt. När Gustav Vasa kröntes till kung 1523 hade vi redan malt mjöl i nästan 15 år. Och på den vägen är det. Vi använder fortfarande närodlade råvaror från åkrarna kring kvarnen och vi maler på ungefär samma sätt. I fem sekel har hjulen rört sig. 

Idag förbrukar vi årligen 120 000 ton vete och råg från Skåneslätten och Västgötaslätten i våra två kvarnar i Lilla Harrie och Västra Frölunda. Det motsvarar en fjärdedel av Sveriges förbrukning av bagerimjöl. En stor del av mjölet går till familjebageriet Pågen, som vi har levererat till sedan 1984.

Vi ställer sunda krav, det märks på råvarorna

Lilla Harrie Valskvarn har sitt ursprung i det svenska jordbruket. Det är där vi kommer ifrån. Vi tror på ett hållbart jordbruk i harmoni med naturen och har en nära relation med bygdens lantbrukare. Många har levererat i generationer och ligger bara några mil från kvarnen. Det gör att transporterna blir korta och miljövänliga. Hög kvalitet är vårt signum och för att nå dit ställer vi också höga krav på våra odlare. Det gör att vi har kontroll på spannmålet vi köper in. Ett bra bröd börjar med rena, friska råvaror.

500 års erfarenhet är inbakad i mjölet

Vi är nyfikna av naturen. Det är vår drivkraft. Vi letar ständigt efter nya spannmålssorter och vill lära oss allt om egenskaperna, så att du kan baka nya goda bröd. Våra kvarnmästare tar fram en mjölmix som är exakt anpassad efter produktionen och brödets egenskaper. Och som håller samma jämna kvalitet varje gång. 500 års erfarenhet och kunskap är inbakad i mjölet.